Regulacja fazy hydrolityczej i kwasogennej fermentacji metanowej za pomocą za pomocą wartości pH, Dorota Rzechonek

Głównym celem mojego projektu jest analiza początkowych faz fermentacji metanowej w zależności od warunków pH. Fermentację metanową można podzielić na cztery fazy: hydrolityczną, kwasogenna, octanogenna i metanogenną. Ostatecznym produktem całego procesu jest biogaz, wykorzystywany jako odnawialne źródło energii. Jest to mieszanina gazów, której główny składniki stanowi metan (50-60%). Każda faza fermentacji przeprowadzane jest przez różne typy mikroorganizmów, jednak cały proces może zachodzić w jednym reaktorze. Czasami zdarza się jednak rozdzielenie fermentacji na dwa reaktory. Hydroliza i kwasogeneza przebiegają wówczas w tzw. reaktorze pierwszego stopnia i zostają odseparowane od acetogenezy i metanogenezy. Produktami acetogenezy są przede wszystkim lotne kwasy tłuszczowe, ale również alkohole i gazy, takie jak wodór i dwutlenek węgla. Lotne kwasy tłuszczowe, liczące od dwóch do ośmiu atomów węgla, powstają w wyniku zróżnicowanych szlaków metabolicznych, które nie zostały jeszcze w pełni poznane. Procesem, któremu poświęcam szczególną uwagę, jest mikrobiologiczne wydłużanie kwasów tłuszczowych, ponieważ związki te mogą stać się potencjalnymi substratami do wielu reakcji chemicznych, takich jak tworzenie bioplastików albo biopaliw. Stężenie poszczególnych kwasów w reaktorze zależy od warunków fermentacji, zastosowanego substratu lub inokulum. Substratem wykorzystanym w czasie projektu jest kiszonka kukurydziana. Eksperymenty przeprowadzone zostały przy różnych wartościach pH w zakresie od 4 do 7.


Dodaj komentarz